Știați că au găsit 4 monede de aur ale Împăratului Sponsian în Transilvania; care sunt dovada existenței acestui personaj necunoscut care a făcut parte din istoria acestei regiuni în jurul anului 260 după Hristos; care conducea probabil provincia romană Dacia.

Cine a fost Sponsianul Împărat?

În opinia unor istorici, împăratul Sponsian, a fost un posibil uzurpator care a preluat Imperiul Roman, în vremea domniei lui Filip Arabul; care a domnit din anul 244 până în 249.

Se știa despre posibila existență a acestui împărat, datorită unui aureus sau a unei monede antice de aur, echivalentă cu 25 de lenari de argint; găsit în Transilvania în anul 1713.

Se credea la acea vreme că ar putea fi un fals, așa că existența împăratului menționat a fost pusă la îndoială.

Găsirea celor 4 monede de aur ale Împăratului Sponsian

În cadrul investigațiilor istorice efectuate în cursul anului 2022 au fost găsite 4 monede de aur; cu care se poate afirma că aurul găsit în cursul secolului al XVIII-lea este autentic.

După o analiză meticuloasă bazată pe zgârieturi și urme chimice; S-a stabilit că caracteristicile sale sunt cele ale monedelor aflate în circulație.

Cele care la rândul lor au inscripționat titlul de „Imp”, relativ la Imperato; care îl identifică drept comandant militar suprem, privilegiu în sarcina împăraților.

Pe de altă parte, imaginea imprimată poartă o coroană simbol imperială și este însoțită de un nume roman.

Conducătorul investigației acestor monede este profesorul Paul Pearson, care se ocupă de verificarea autenticității acestora; ceea ce a mai indicat că, alături de această descoperire, au fost găsite monede în care au fost reprezentați alți împărați cunoscuți precum Filip Arabul și Gordian al III-lea.

Monedele fac parte din colecția găzduită la Galeria de Artă Hunterian din Glasgow, Scoția; au fost însă găsite în cursul anului 1713 în regiunea Transilvaniei.

Deși monedele făceau deja parte din obiectele păstrate în această galerie; până acum fuseseră considerate de unii experți ca fiind false; Datorită unui studiu colaborativ între Colegiul din Londra și Universitățile din Glasgow, se presupune că autenticitatea sa a fost demonstrată.

Din moment ce să afirmăm faptul existenței unui împărat sponsian în Transilvania; Este încă necesară extinderea informațiilor despre aceste valute.

Indicii care indică autenticitatea monedelor împăratului Sponsian

Cercetătorii însărcinați cu analiza celor 4 monede de aur găsite; Aceștia au indicat că este acoperit cu zgârieturi, tipice uzurii naturale, murdărie și sedimente depuse care au fost supuse unei observări meticuloase.

Au găsit în monede toate elementele pământului; în special siliciul mineral; indicând faptul că au rămas cu adevărat îngropați mulți ani.

Pe de altă parte, uzura pe care au experimentat-o ​​și zgârieturile prezente pe ele în funcție de dimensiunile și lungimile lor sunt similare cu cele întâlnite pe multe alte monede în uz zilnic.

La rândul său, în provincia Dacia s-a putut realiza acest tip de monedă, având în vedere numărul mare de mine de aur; deși râvnit de romani, a fost ultimul pe care l-au cucerit și primul pe care l-au lăsat în urmă.

Toate acestea susțin o ipoteză în cadrul căreia a fost o populație care s-a ocupat de apărarea ei și care s-a izolat de Roma, stabilindu-și propriul guvern.

Se pare că monedele au fost fabricate manual; ceea ce se justifică prin faptul că în Dacia nu exista monetărie oficială; așa că mulți ani au fost considerate false.

Evenimente de genul acesta nu se întâmplă foarte des, este un eveniment care va fi marcat pentru totdeauna și este totodată un mod de a analiza și onora ceea ce s-a întâmplat cu atâția ani în urmă. Dacă sunteți interesat să fiți la curent cu cele mai interesante știri de astăzi, vă invităm să fiți cu ochii pe secțiunea de blog a site-ului nostru și să împărtășiți articolele noastre altor persoane.